Про моніторинг геомеханічних систем які знаходяться під техногенним впливом - Тинина, С.В.; Чоботько, І.І.; Кулак, Є.А.; Шевельова, Г.М. (Фізико-технічні проблеми гірничого виробництва, 2023)
Мета. Мета дослідження полягає у вдосконалені системи моніторингу техногенних об’єктів: кар’єрів, породних відвалів та хвостосховищ (шламосховищ) з підвищеною екологічною небезпекою. Методика. При підготовці до проведення досліджень ставилися наступні завдання: проаналізувати проблему і дати оцінку основним видам моніторингу техногенних об’єктів, встановити основні переваги та недоліки застосування способів моніторингу та контролю екологічного стану геомеханічних систем. Результати. На основі проведених досліджень отримані результати, що вказують на ефективність використання методів моніторингу для визначення стану геомеханічних систем під техногенним впливом. Виявлені фактори, що впливають на їхню стійкість та функціональність. Наукова новизна. Встановлено, що дослідження внесло важливий вклад у розвиток методів моніторингу геомеханічних систем під впливом техногенних чинників, розкриваючи нові можливості в застосуванні БПЛА. Практична значимість. Отримані результати можуть бути використані для покращення систем безпеки техногенних об'єктів та розробки ефективних стратегій управління геомеханічними системами під техногенним впливом. Це може бути корисним як для промислових підприємств, так і для органів екологічного контролю. Ключові слова: система моніторингу, техногенні об'єкти, геомеханічні системи, екологічна небезпека Purpose. The purpose of the study is to improve the monitoring systems of man-made facilities: quarries, waste heaps and tailings (sludge pits) with increased environmental hazards. Methods. In preparation for the research, the following tasks were set: to analyse the problem and assess the main types of monitoring of man-made objects, to establish the main advantages and disadvantages of using methods of monitoring and controlling the environmental state of geomechanical systems. Findings. Based on the conducted research, the results indicate the effectiveness of using monitoring methods to determine the state of geomechanical systems under anthropogenic influence. The factors influencing their stability and functionality are identified. Originality. It is established that the study has made an important contribution to the development of methods for monitoring geomechanical systems under the influence of anthropogenic factors, revealing new opportunities for the use of UAVs. Practical implications. The results obtained can be used to improve the safety systems of man-made facilities and develop effective strategies for managing geomechanical systems under anthropogenic influence. This can be useful for both industrial enterprises and environmental control authorities. Keywords: monitoring system, technogenic objects, geomechanical systems, environmental hazard