Ефективність неоад’ювантної терапії хворих на рак молочної залози за цитологічними, цитогенетичними і молекулярно-біологічними критеріями - Болгова, Л.С.; Туганова, Т.М.; Алексєєнко, О.І.; Махортова, М.Г.; Скляр, С.Ю.; Храновська, Н.М. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2007)
Резюме. Проведено цитологічні, цитогенетичні та молекулярно-біологічні дослідження клітин раку молочної залози до і після впливу різних видів неоад’ювантної терапії. Установлено, що рівень девіталізуючих змін клітин раку молочної залози є найбільш високим при внутрішньоартеріальній поліхіміотерапії та при комбінованому і внутрішньовенному (опромінення, хіміотерапія) лікуванні, дещо нижчий — при впливі внутрішньовенної поліхіміотерапії та незначний — після використання променевої терапії. Ключові слова: рак молочної залози, неоад’ювантна терапія, ефективність, цитоморфологічні, цитогенетичні, молекулярно-біологічні крітерії. Summary. Cytolological, cytogenetic and molecular-biological examinations of breast cancer cells prior to and after various methods of neoadjuvant therapy have been performed. Devitalizing changes of breast cancer cells are shown to be the highest after intra-arterial polychemotherapy and combination of radio- and intravenous polychemotherapy, somewhat lower — after intravenous polychemotherapy and insignificant — after radiotherapy.
Key Words: breast cancer, neoadjuvant therapy, efficacy, cytomorphological, cytogenetic, molecular-biologic features.