Мітохондріальний редокс-контроль матриксних металопротеїназ та метастазування у хворих на рак молочної залози - Бурлака, А.П.; Ганусевич, І.І.; Лук’янчук, Є.В.; Сидорик, Є.П. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2010)
В статті представлено аналіз даних літератури та власних досліджень про механізми мітохондріального редокс-контролю активності матриксних металопротеїназ (ММП) на транскрипційному та посттрансляційному рівнях. Показана залежність активності ММП-2 і ММП-9 в аденокарциномах молочної залози на різних стадіях пухлинного процесу від рівня генерування супероксидних радикалів мітохондріями пухлини та активності Nox нейтрофілів крові хворих, що визначає потенціал прогресування пухлин. Ключові слова: супероксидний
радикал-аніон, матриксні
металопротеїнази, мітохондрії,
редокс-контроль, рак молочної
залози. In this review, we discuss mitochondrial redox- control mechanisms of regulation MMP activation. Redox-control MMP activity occurs at different levels and involves factors such as regulation of transcription and posttranslational modifications. However, particularly in breast cancer adenocarcinomas, MMP-2 and -9 are associated with the high production of mitochondrial ROS and Nox activation in neutrophils. Recent review summarizes the evidence that implicates ROS as key regulators of MMP production and the importance of these interactions in cancer. Key Words: reactive oxygen species, matrix
metalloproteinases, mitochondria, redox-control,
breast cancer.