Прояви токсичності та ефективність лікування залежно від шляхів введення цитостатиків хворим на нерезектабельний рак підшлункової залози - Шалімов, С.О.; Осинський, Д.С.; Гуніна, Л.М.; Чорний, В.О.; Сенько, Л.М. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2005)
Резюме. Наведені дані щодо можливості зниження токсичності цитостатичної терапії у хворих на поширені форми раку підшлункової залози. Доведено, що введення хіміопрепаратів безпосередньо в артерію, яка здійснює кровопостачання пухлини, знижує загальний токсичний вплив на організм хворого, сприяє покращанню біохімічних показників інтоксикації, структурно-функціонального стану мембран еритроцитів та зниженню проявів анемії, а також поліпшує найближчі результати лікування.

Ключові слова: рак підшлункової залози, цитостатики, внутрішньоартеріальна хіміотерапія, мембрани еритроцитів, токсичність. Summary. Findings are presented showing that it is possible to decrease the toxicity of cytostatic therapy in treatment of patients with common forms of pancreatic cancer. It is proved that chemodrugs injected directly into the artery that supplies blood to the tumor decreases the overall toxic effect on the host and helps improve the biochemical indicators of intoxication, structural and functional state of the erythrocyte membranes as well as immediate results of treatment.

Key Words: pancreatic cancer, cytostatics, intra-arterial chemotherapy, erythrocyte membranes, toxicity.