Фактори хіміорезистентності гліом головного мозку - Васильєва, І.Г.; Главацький, О.Я.; Чопик, Н.Г.; Олексенко, Н.П.; Галанта, О.С.; Цюбко, О.І. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2011)
Проведено дослідження генотипів глутатіонтрансфераз класів мью та тета, рівня експресії генів MDR1, MRP, LRP, GSTР1, MGMT з використанням методу ПЛР, а також здійснена оцінка життєздатності пухлинних клітин гліом головного мозку на основі підрахунку кількості живих клітин у короткостроковій культурі. Отримані результати вказують на зростання рівня експресії досліджуваних генів у гліальних пухлинах з високим ступе- нем анаплазії порівняно з низькозлоякісними гліомами, а саме: генів MDR1, MRP, LRР та GST-P — в анапластичних астроцитомах, гена MGMT — в гліобластомах. Застосування ряду хіміопрепаратів для дослідження життєздатності клітин пухлин головного мозку на основі підрахунку кількості живих клітин у короткостроковій культурі встановило більш високу чутливість низькозлоякісних пухлин до хіміопрепаратів порівняно з високозлоякісними, хоча, резистентні та чутливі зразки виявлені в усіх досліджених групах. Таким чином, ефективність застосування хіміотерапії при лікуванні гліом головного мозку залежить від детального урахування всіх можливих механізмів резистентності індивідуально для кожного пацієнта. Ключові слова: хіміотерапія, хіміорезистентність, гліоми, генотипування, експресія генів. The genotype of glutathione transferases mu and theta, the level of MDR1, MRP, LRP, GSTР1, MGMT genes expression with the use of PCR method is researched, and also the estimation of viability of tumor cells in brain gliomas on the basis of count of living cells amount in the short-term culture is carried out. Obtained results testify to the increase of level of MDR1, MRP, LRP, GST-P and MGMT genes expression in glial tumors with the high degree of malignancy as compared to glial tumors with the low degree of malignancy. Most high level of MDR1, MRP, LRР and GST-P expression was found for anaplastic astrocytomas, of MGMT expression – for glioblastomas. Application of chemotherapy agents for research of viability of tumor cells on the basis of count of living cells amount in the short-term culture set the higher sensitiveness of glial tumors with the low degree of malignancy as compared to glial tumors with the high degree of malignancy, although, resistant and sensible samples are discovered in all explored groups. Thus, success in conducting of chemotherapy at treatment of brain gliomas depends on the detailed account of all possible mechanisms of organism resistance individually for every patient. Key Words: chemotherapy, chemoresistance, glioma, genotype, gene expression.