Моніторинг та оцінювання складових регуляторного впливу держави на банківську діяльність - Артеменко, Д.М.; Шинкарюк, О.В.; Столяров, В.Ф. (Економічний вісник Донбасу, 2023)
В статті з використанням Глосарію термінів з моніторингу та оцінювання Української асоціації оцінювачів розкрито становлення системи рейтингової оцінки вітчизняних банків. Узагальнено визначення ознак класифікації банків по групам
і класам в структурі діапазону інтегральних показників, рівня їх фінансового стану і ступеню ризику настання банкрутства.
Наведено інформаційно методичне забезпечення оцінювання показників фінансової стійкості банків як індикаторів моніторингу.
Розроблено алгоритм і результати дискримінантного аналізу діяльності 20 українських банків з побудовою динамічних моделей для різних груп і класів банків. Здійснено їх групування за ознаками задовільного і незадовільного фінансового стану та допустимого і недопустимого ступеня ризику настання банкрутства.
Розроблена еталонна матриця обґрунтування провідних індикаторів формування комплексного регуляторного впливу держави на діяльність банків з визначенням типізованих напрямів здійснення регуляторного впливу.
Цільовим критерієм регуляторного впливу держави на банківську діяльність визначена ринкова вартість банків, а його комплексність забезпечується врахуванням крім економічних нормативів НБУ, провідних індикаторів рівня фінансового стану і ступеня настання банкрутства та конкретних напрямів здійснення результативного впливу. In the article, using the Glossary of monitoring and evaluation terms of the Ukrainian Association of Evaluators, the development of the rating evaluation system of domestic banks is disclosed. The definition of the features of the classification of banks by groups and classes in the structure of the range of integral indicators, the level of their financial condition and the degree of risk of bankruptcy is summarized.
The information and methodical support for evaluating indicators of financial stability of banks as monitoring indicators is given.
An algorithm and results of a discriminant analysis of the activity of 20 Ukrainian banks were developed with the construction of dynamic models for different groups and classes of banks. Their grouping was carried out according to the signs of satisfactory and unsatisfactory financial condition and acceptable and unacceptable degree of risk of bankruptcy.
A reference matrix for the substantiation of the leading indicators of the formation of complex regulatory influence of the state on the activity of banks has been developed, with the definition of typical areas of regulatory influence.
The target criterion of the regulatory influence of the state on banking activity is the market value of banks, and its complexity is ensured by taking into account, in addition to the economic standards of the National Bank of Ukraine, leading indicators of the level of financial condition and the degree of bankruptcy and specific areas of effective influence.