Створення ефективної системи корпоративного управління об’єктами житлової нерухомості спільної власності: проблеми і шляхи їх вирішення - Лазаренко, Д.О. (Економічний вісник Донбасу, 2023)
В статті розглядаються питання управління об'єктами житлової нерухомості спільної власності. Автори визначають основні проблеми, з якими стикаються співвласники таких об'єктів, а також пропонують шляхи їх вирішення.
Однією з основних проблем є відмінність у потребах та стандартах обслуговування будинків, побудованих у різні періоди часу. Це може призводити до конфліктів інтересів співвласників, а також до неефективного управління. Для подолання цієї проблеми автори статті пропонують впровадити ефективну систему корпоративного управління.
В статті також розглядаються питання вибору способу ведення робіт та надання професійних послуг. Для цього зроблено порівняльний аналіз переваг та недоліків господарського та підрядного способу. Пропонуються заходи щодо стимулювання оновлення основних фондів спільної власності. Вони вважають, що це допоможе підвищити ефективність управління та комфорт проживання для співвласників. The article deals with the management of jointly owned residential real estate objects. The authors identify the main problems faced by the co-owners of such objects, and also offer ways to solve them.
One of the main problems is the difference in the needs and standards of maintenance of buildings built in different periods of time. This can lead to conflicts of interests of co-owners, as well as to ineffective management. To overcome this problem, the authors of the article suggest implementing an effective system of corporate governance.
The article also considers the issue of choosing a method of conducting work and providing professional services. For this, a comparative analysis of the advantages and disadvantages of the economic and contracting methods was made. Measures are proposed to stimulate the renewal of fixed assets of joint ownership. They believe that this will help to increase the efficiency of management and the comfort of living for the co-owners.