Інноваційно-технологічне забезпечення оптимізації логістичних цінностей - Гриценко, С.І.; Глущенко, С.Д.; Шульга, А.С. (Економічний вісник Донбасу, 2023)
Стаття присвячена дослідженню інноваційно-технологічного забезпечення оптимізації логістичних цінностей, орієнтованих на використання потенціалу транспортно-логістичних кластерів та технологій інтелектуальних транспортних систем. В інноваційно-технологічному забезпеченні оптимізації логістичних цінностей запропоновано використання інноваційних технологій у логістиці, зокрема Інтернету речей, штучного інтелекту, блокчейну, автоматизації. Аналізуються ключові технологічні тенденції та їх вплив на оптимізацію логістичних процесів. Стаття висвітлює приклади успішного впровадження інновацій у логістиці, визначає виклики, пов'язані з цими технологічними трансформаціями, та наголошує на ролі інновацій у підвищенні продуктивності та конкурентоспроможності логістичних систем. Також звертається увага на зменшення витрат внаслідок використання інновацій. У статті обґрунтовані виклики та можливості, пов'язані з інноваціями у логістиці, такі як кібербезпека, регулювання та потреба в адаптації бізнес-моделей для успішної інтеграції новітніх технологій, управління ризиками. The article is devoted to the research of innovative and technological provision of optimization of logistics values, focused on using the potential of transport and logistics clusters and technologies of intelligent transport systems. The use of innovative technologies in logistics, in particular the Internet of Things, artificial intelligence, blockchain, automation, is proposed in the innovative technological provision of optimization of logistics values. Key technological trends and their influence on the optimization of logistics processes are analyzed. The article highlights examples of successful implementation of innovations in logistics, identifies challenges associated with these technological transformations, and emphasizes the role of innovations in increasing the productivity and competitiveness of logistics systems. Attention is also paid to reducing costs due to the use of innovations. The article substantiates the challenges and opportunities associated with innovations in logistics, such as cyber security, regulation and the need to adapt business models for the successful integration of the latest technologies, risk management.