Відновлення та розвиток транспортної інфраструктури у повоєнний період - Бойченко, М.В. (Економічний вісник Донбасу, 2023)
Війна вкрай негативно вплинула на всю економіку України, в тому числі й на транспортну інфраструктуру. Але без якісної та сучасної транспортної інфраструктури повноцінне повоєнне відновлення виробничого сектору неможливо. Роботи з відбудови зруйновних ворогом або створення нових промислових об’єктів мають вестися паралельно з відновленням та модернізацію логістичної інфраструктури. Для відновлення/розвитку та реформування логістики міжнародних перевезень особливу увагу слід приділити цифровим технологіям, особливо відповідному науково-методичному підґрунтю. Також потрібен постійний моніторинг ефективності цифрової інфраструктури. Показано не тільки переваги переходу до цифрових технологій, але й можливі проблеми в разі такого переходу. Вигідне геополітичне розташування України та впровадження новітніх принципів відповідно до сучасних тенденцій розвитку логістики дозволить Україні відбудувати логістичну інфраструктуру автомобільних перевезень за найновішими стандартами та європейською політикою як складову максимальної інтеграції України з ЄС, можливої економічної транс- формації, в тому числі щодо нових можливостей для українського бізнесу шляхом побудови економіки на принципах дерегуляції та лібералізації. Обґрунтовано основні засади, на яких буде базуватися реформування транспортної інфраструктури відповідно до законодавства ЄС і сучасних тенденцій розвитку логістики. Важливим аспектом розвитку транспортної інфраструктури є випуск безпечних, екологічно чистих та енергоефективних транспортних засобів та оновлення існуючого транспортного парку. The war had an extremely negative impact on the entire economy of Ukraine, including the transport infrastructure. But without high-quality and modern transport infrastructure, a full-fledged post-war recovery of the production sector is impossible. The work on the reconstruction of those destroyed by the enemy or the creation of new industrial facilities should be carried out in parallel with the restoration and modernization of the logistics infrastructure. In order to restore/develop and reform the logistics of international transportation, special attention should be paid to digital technologies, especially the relevant scientific and methodological basis. Constant monitoring of the efficiency of the digital infrastructure is also required. Not only the advantages of the transition to digital technologies are shown, but also possible problems in the case of such a transition. The advantageous geopolitical location of Ukraine and the implementation of the latest principles in accordance with modern trends in the development of logistics will allow Ukraine to rebuild the logistics infrastructure of road transport according to the latest standards and European policy as a component of maximum integration of Ukraine with the EU, possible economic transformation, including new opportunities for Ukrainian business by building the economy on the principles of deregulation and liberalization. The main principles on which the reform of the transport infrastructure will be based in accordance with the EU legislation and modern trends in the development of logistics are substantiated. An important aspect of the development of transport infrastructure is the production of safe, environmentally friendly and energy-efficient vehicles and the renewal of the existing transport fleet.