Медико-економічні підходи до трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин - Жулкевич, І.В.; Климнюк, Г.І. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2005)
Резюме. Висвітлені медико-економічні аспекти аутотрансплантації гемопоетичних стовбурових клітин (АТГСК) в онкогематологічній клініці, що зумовлено включенням вищезазначеної процедури до переліку стандартних протоколів лікування хворих онкогематологічного профілю в Україні на другому етапі надання медичної допомоги, яка має бути налагоджена в спеціалізованих закладах на міжобласному рівні. На основі даних наукової літератури з зазначеної проблеми показано, що проведення АТГСК потребує диференційованого підходу.

Ключові слова: трансплантація, гемопоетичні стовбурові клітини, медичні та економічні аспекти. Summary. Medical and economic aspects are elucidated as concerns the autotransplantation of hematopoietic stem cells (auto-THSC) in oncohematologic clinic. The need to study this issue deals with the fact that this method was included in the list of standard protocols for treatment of oncohematologic patients in Ukraine at the second stage of medical assistance that has to be established in specialized medical facilities at the inter-oblast level. Based on scientific literature dealing with the above issue, it is shown that auto-THSC needs to be applied selectively.

Key Words: transplantation, hematopoietic stem cells, medical and economic aspects.