Лікування хворих з метастазами злоякісних пухлин різних локалізацій у легенях - Бороров, Л.В.; Семиволос, А.В.; Кобзев, О.І.; Совенко, В.М.; Борисюк, Б.О.; Шевченко, А.І.; Клапчук, О.Г. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2009)
Проведена оцінка 3- та 5-річної виживаності після хірургічного та
комплексного лікування 231 хворого з метастатичним ураженням легень. Вибір
методу терапії хворих із метастазами в легенях залежить від локалізації та
гістологічної структури первинної пухлини, характеру раніше проведеного
лікування, його ефективності, термінів виявлення метастазів, їх кількості
та анатомічного розташування в легенях. Доведена доцільність хірургічного
лікування метастазів злоякісних пухлин різних локалізацій у легенях. Ключові слова: метастатичне
ураження легень, хірургічне
лікування, комплексне
лікування, хіміотерапія. The paper analyzes the 3- and 5-year
survival rates after surgery and combined treatment
of 231 patients with metastatic dissemination into the
lungs. The choice of the treatment technique applied in
patients with lung metastases depends on the localization
and histological structure of the primary tumor, specifics
of the treatment applied earlier, its efficacy, time when
metastases were revealed, their number, and anatomic
localization in the lungs. Evidences are provided showing
that surgery treatment is an appropriate tactics in case of
lung metastases of variously localized tumors. Key Words: metastatic dissemination into lungs,
surgery, combined treatment, chemotherapy.