Експресія гіпоксія- індукованого фактора-1α та р53 у тканині раку шлунка людини та її клінічна значущість - Гуменюк, Л.Д.; Меренцев, С.П. (2009)
езюме. У тканині раку шлунка (РШ) людини проведено імуногістохімічне визначення наявності експресії гіпоксія-індукованого фактора-1α (ГІФ-1α) та білка р53. Проаналізовано взаємозв’язки експресії досліджуваних білків з деякими клініко-патологічними характеристиками хворих та перебігом захворювання. Для ГІФ-1α(+)/р53(+)-пухлин характерним є нижчий ступінь диференціювання, вищий ступінь інфільтрації (категорія рТ) та наявність метастазів у регіонарних лімфатичних вузлах порівняно з ГІФ-1α(–)/р53(–). Накопичення білка р53 зворотно корелює з виживаністю хворих на РШ. Одночасна експресія ГІФ-1α і р53 у пухлинах є фактором несприятливого прогнозу перебігу захворювання. Проте виживаність хворих з дуже високою експресією ГІФ-1α (> 45% позитивних клітин) була кращою, порівняно з іншими ГІФ-1α позитивними групами Ключові слова: рак шлунка, гіпоксія-індукований фактор-1α (ГІФ-1α), p53, виживаність. Summary. Expression of HIF-1α and p53 was evaluated in human gastric cancer by immunohistochemical method. The link between expression of above mentioned proteins and clinico-pathological characteristics of tumor and disease outcome were analyzed. HIF-1α(+)/ p53(+) tumors were characterized by low grade of differentiation, high level of infiltration (pT) and presence of metastases in lymph nodes in comparison with HIF-1α(–)/p53(–) ones. р53 accumulation in tumor cells demonstrated reverse correlation with overall survival. Positive expression both of HIF-1α and p53 in tumor was correlated with unfavourable disease outcome. At the same time survival of patients with more higher expression of HIF-1α (> 45% positive cells) was more better in comparison with other HIF-1α рositive group Key Words: gastric cancer, HIF-1α, p53, survival.