Прогностичні чинники хірургічного лікування хворих на рак стравохідно-шлункового сполучення - Лукавецький, Н.О.; Білинський, Б.Т. (2009)
Резюме. Протягом останніх років у Європі та США зафіксовано впевнене зростання захворюваності на рак стравохідно-шлункового сполучення (кардії) на фоні зниження частоти раку дистальних відділів шлунка. Такі зміни пов’язують з поширенням передракових захворювань (особливо хворо- би Барретта). Хірургічний метод лікування продовжує залишатися основним засобом в арсеналі клініцистів-онкологів. Однак хірургучне лікування пухлин цієї локалізації є тяжким і супроводжується великою кількістю ускладнень. Метою роботи було визначити прогностичну цінність при лікуванні пацієнтів з пухлинами кардії трансформуючого фактора росту бета (ТФР-β) і CD44. Для імуногістохімічного дослідження їх експресії було взято зразки пухлин оперованих пацієнтів. Як контроль досліджували непухлинні біоптати пацієнтів, що проходили профілактичне ендоскопічне обстеження верхніх відділів травного тракту. Показано, що втрата експресії TФР-β і/або CD44 суттєво погіршує прогноз; за експресію ТФР-β і CD44 пухлини надкардії і чистої кардії є подібними; пухлини надкардії і чистої кардії (що часто розвиваються на фоні хвороби Барретта) разом і поодинці відрізняються від пухлин субка Ключові слова: рак стравохідно-шлункового сполучення, хірургічне лікування, прогноз, ТФР-β, CD44. Summary. In recent years, Europe and US have demonstrated consistent increases in the frequency of carcinoma of esophagogastric junction (cardia) and a reduction of the frequency of carcinoma in the distal stomach. These changes are attributed to the increased occurrence of pre-cancer diseases (especially, Barrett’s disease). Surgical treatment continues to be the main approach applied by clinicians. However, surgical treatment of tumors of this localization is difficult and is followed by numerous complications. The goal of this paper was to determine the prognostic value of transforming growth factor-beta TGF-β and CD44 in the treatment of patients with cardia tumors. Their expression was assessed by way of immunohistochemical assay of tumor samples of operated patients. Non-tumor bioptats of patients who were subjected to prophylactic upper gastrointestinal endoscopy were used as control. It was found that diminished expression of TGF-β and/ or CD44 is a factor of unfavorable prognosis; tumors of epicardia and cardia per se are similar in terms of TGF-β and CD44 expression; tumors of epicardia and cardia per se (which frequently follow Barrett’s disease) differ from tumors of subcardia, which feature a different expression pattern of the investigated factors and more unfavorable prognosisKey Words: carcinoma of esophagogastric junction, surgical treatment, prognosis, TGF-β, CD44.