Досвід дослідження сигнального лімфатичного вузла для визначення рівня регіонарної лімфодисекції та клінічного стадіювання у хворих на ранній рак молочної залоз - Вінницька, А.Б.; Мясоєдов, Д.В.; Ковнер, Ф.Я.; Каштан, Х.; Федосєєв, Г.Ю.; Жигулін, А.В.; Степанов, П.В.; Вінницька, Д.К.; Сатир, М.В.; Федосєєва, О.В. (2009)
Резюме. Представлено перший досвід клініки «ЛІСОД» у застосуванні біопсії сигнального лімфовузла (СЛВ) для діагностики хворих на ранній рак молочної залози (РМЗ). Ідентифікація, біопсія та морфологічне дослідження СЛВ за допомогою хромолімфографії, лімфосцинтиграфії з радіофармпрепаратом (РФП) та при поєднанні обох методів проведене у 15 хворих, що проходили лікування в клініці «ЛІСОД». Ефективною виявилась ідентифікація СЛВ у 11 (73,3%) хворих, у 4 (26,7%) хворих для оцінки стану регіонарних ЛВ виконана аксилярна лімфодисекція. У 5 (33,3%) хворих виявлене ураження СЛВ метастазами пухлини та виконана лімфодисекція І–ІІІ рівня. Показана залежність невдалих спроб ідентифікації СЛВ від локалізації первинної пухлини в молочній залозі та від способу виявлення. Інтраопераційне морфологічне дослідження СЛВ дозволяє провести стадіювання у хворих на ранній РМЗ при клінічно негативних ЛВ і визначити рівень регіонарної лімфодисекції. Встановлено, що при ураженні СЛВ метастазами хірургічне лікування раннього РМЗ слід доповнювати регіонарною лімфодисекцією, а при відсутності метастазів обмежуватися тільки біопсією СЛВ. Дотримання такої схеми дає змогу уникати невиправдано травматичних хірургічних втручань з видалення негативних лімфатичних колекторів і тим самим уникати ускладнень, що значно покращує якість життя хворих та скорочує терміни госпіталізації. Ключові слова: рак молочної залози, сигнальний лімфатичний вузол, технецій, метиленовий синій, аксилярна лімфатична дисекція, хірургічне лікування. Summary. It was a presentation of LISSOD hospital’s first experience in application of sentinel lymph node biopsy (SLNB) for early-stage breast cancer diagnostics. Identification, biopsy and morphologic examination of sentinel lymph node (SLN) by taking chromolymphography, lymphoscintigraphy with nuclear tracer, and combining both methods, were performed for 15 patients, who were treated in LISSOD. SLN identification proved to be effective for 11 (73,3%) patients; axillary lymph node dissection (ALND) was performed for 4 (26,7%) patients for estimating the condition of regional lymph nodes. In 5 (33,3%) cases SLN affection with the tumor metastases were detected and ALND of І–ІІІ levels was performed. The dependence of unsuccessful attempts of lymph node identification (according to the localization of primary tumor in mammary gland) on the way of detection is shown. Intraoperative morphologic examination of SLN allows to perform staging for patients having early-stage breast cancer under the condition of clinically negative lymph nodes, and to define the level of regional lymph dissection. It is ascertained that under the condition of SLN affection with metastases, surgical treatment of early-stage breast cancer should be complemented with ALND; if there are no metastases it should be only limited with SLNB. Sticking to this scheme gives possibility to avoid unreasonably traumatic surgical interventions on resection of negative lymph collectors, and with this to avoid complications, that significantly improves quality of patients’ life and shortens the term of hospitalization. Key Words: breast cancer, sentinel lymph node, technetium, blue due, axillary lymph node dissection, surgical treatment.