Сучасний стан та перспективи фундаментальних дослiджень в експериментальнiй та клiнiчнiй онкологiї - Чехун, В.Ф. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2010)
Проаналізовано сучасні відомості про молекулярні механізми злоякісної трансформації, молекулярну сертифікацію пухлинних клітин для індивідуалізації терапії; про роль та зв’язок з різними стадіями канцерогенезу процесів хронічного запалення, ангіогенезу, а також строми пухлин і їх мікрооточення; про імуноло- гічні аспекти пухлинного росту. Сформульовано основи нових стратегій медикаментозної терапії при злоякісних новоутвореннях. Ключові слова: злоякісні пухлини, молекулярні маркери, мікрооточення пухлин, ангіогенез, хронічне запалення, протипухлинний імунітет, медикаментозне лікування. The modern data about molecular mechanisms of malignant transformation, molecular sertification of tumor cells for individual therapy are analyzed. The role and relationship with different stages of carcinogenesis, chronic inflammation, angiogenesis, tumor stroma and their microenvironment, immunological aspects of tumor growth are discussed. The fundamentals of new strategies of medicinal therapy of malignant tumors are formulated. Key Words: malignant tumors, molecular markers, tumor microenvironment, angiogenesis, chronic inflammation, antitumor immunity, medicamentous treatment.