Херсонесская буле - Сапрыкин, С.Ю. (Археологія, 1995)
В статье раскрываются особенности формирования верховного органа управления Херсонеса Таврического — Совета (буле) граждан. У статті розкриваються особливості формування верховного органу управління Херсонеса Таврійського — Ради (буле) громадян. На підставі аналізу даних ряду написів першої половини II ст., в яких наводиться повний список членів херсонеської Ради, зроблено висновок про те, що у Римський час Херсонес зберігав традиції поділу на філи та сотні-гекатостії, закладені ще при його заснуванні у V ст. до н. е. При цьому у різні періоди громадянство у Херсонесі визначалося приналежністю або до філ, або до гекатосгій. У період правління олігархічної знаті, тобто представників аристократичних сімей та родів, посилювалося значення філ, а при тимчасовому посиленні демократично настроєних широких верств населення, які вимагали розширення політичних прав у сфері державного управління, збільшувалась роль сотень-гекатосгій. Certain features of organization of Council (bule) of citizens, the supreme managerial body in the Chersonese Taurican, are described in the paper. An analysis of certain data from inscription of the first half of the 2nd cent which presented a complete list of members of the Chersonese Council has permitted concluding that in the 5th cent. В. C. In different periods of time in the Cresonese the citizenship was determined by attribution either to phyles or to hecatostia. During the rule of oligarchially inclined nobility, Î. e. representatives of aristocratic families and kins phyles acquired higher significance, while during interim intensification of democratically inclined layers of citizens who demanded expansion of political rights in the field of state management the role of political rights in the field of state managenetat the role of sotnya-hecatostia grew rapidly.