О механизме спонтанного возникновения пространственно-временной организованной структуры в порошковых реагирующих системах при контактном плавлении компонентов - Солнцев, В.П.; Скороход, В.В.; Баранов, В.Л.; Солнцева, Т.А. (Доповіді НАН України, 2010)
Запропоновано термокiнетичну модель реакцiйної взаємодiї, яка iнiцiйована контактним плавленням у випадку капiлярної або конвективної течiї рiдини з урахуванням дифузiї i теплопередачi. Аналiтичне розв’язання дозволило встановити механiзм виникнення просторово-часової органiзованої теплової i концентрацiйної структури. Поява рухомих теплових та концентрацiйних хвиль в реакцiйнiй рiдинi зумовлена конкуренцiєю процесiв розчинення твердого компонента в рiдинi, реакцiї першого порядку, а також дифузiї та теплопередачi при обов’язковiй конвективнiй та капiлярнiй течiї рiдини. We develop a thermokinetic model of the reactive interaction initiated by contact melting in case of a capillary or convection flow of a liquid with regard for diffusion and heat transfer. The analytical solution allows establishing the occurrence mechanism of the space-time organized thermal and concentration structure. The appearance of running concentration and thermal waves in a reactive liquid is caused by the competition of the process of solid component dissolution in a liquid, firstorder reaction, diffusion, and heat transfer at the obligatory convection or capillary flow of a liquid.