Древняя история Верхнего Потисья. — Львов: Світ, 1991. — 180 с. - Пеняк, С.І.; Попович, І.І.; Потушняк, М.Ф.; Кобаль, Й.В. (Археологія, 1995)
Задум написати стародавню історію Верхнього Потисся виник ще в середині 80-х років. На цей час у результаті систематичних досліджень, що велися з 1970 р., було відкрито і частково досліджено понад двісті стоянок, поселень, городищ, могильників різних епох і культур від давнього кам’яного віку і до середньовіччя. Протягом 70-80 рр. у вітчизняній та зарубіжній літературі опубліковано не тільки окремі повідомлення й статті, але й монографії з проблемних питань стародавньої історії Верхнього Потисся. Отже, на час написання книги автори мали у розпорядженні достатній джерельний матеріал. Авторський колектив не зумів професіонально використати цей багатий джерельний матеріал, об’єктивно оцінити здобутки попередників. Науковий апарат, карти, схеми через численні перекручення і неточності викликають недовіру читача. У зв’язку з тим, що автори вважають книгу значним досягненням археологічної науки i пропонують її археологам, історикам, краєзнавцям, викладачам i студентам історичних факультетів, було б невиправданим обійти мовчанням всі «перли», якими автори рецензованої книги «збагатили» історичну науку.