Пам'яті Миколи Михайловича Шмаглія (Археологія, 1995)
Тридцять дев’ять років з 1954 до 1992 р, відпрацював Микола Михайлович Шмаглій в Інституті археології' АН України. Вийшовши на пенсію, очолив лабораторію охоронних археологічних досліджень при Міністерстві культури України. М. М. Шмаглій наполегливо шукав нові перспективи, виконував плани нових програм охоронних досліджень пам’яток різних часів — від Трипілля до козацьких.
Плани були добрі і їх було чимало, та доля не дала часу на їх здійснення, у 1994 р, він помер.
У науковій спадщині М. М. Шмаглія — понад сто наукових праць, в яких викладено інформацію, наукові концепції насамперед з трипільської проблематики — від Волинського Полісся до Майданецького, понад сорок наукових звітів в архіві, сотні тисяч знахідок в археологічних колекціях, які зберігаються в наукових фондах та музеях Києва, Одеси, Черкас, Житомира.