Термические волны Черного моря на межгодовых масштабах - Еремеев, В.Н.; Жуков, А.Н.; Лебедев, Н.Е.; Пустовойтенко, В.В.; Сизов, А.А. (Доповіді НАН України, 2010)
Згiдно з супутниковими даними PODAAC JPL AVHRR Pathfinder за 1985–2005 рр. проведено аналiз просторової мiнливостi температури поверхнi Чорного моря на мiжрiчних масштабах. Показано iснування сукупностi рiзномасштабних хвиль у мiнливостi аномалiй поля температури. Вивчено просторову структуру цих хвиль у двох основних напрямах — зональному i меридiональному. За допомогою методiв просторової фiльтрацiї виконано роздiлення та аналiз дослiджених коливань по цих напрямах. Based on the satellite PODAAC JPL AVHRR Pathfinder data for 1985–2005, we analyze the spatial variability of the Black Sea surface temperature on interannual scales. The existence of a whole set of waves of various scales in varying temperature field anomalies is shown. The spatial structure of these waves is studied for two directions — zonal and meridional ones. Division and analysis of the oscillations along these directions are carried out by means of the method of spatial filtration.