Нові поховання раннього етапу середньодніпровської культури - Ричков, М.О. (Археологія, 1995)
Пам’ятки середньодніпровської культури посідають особливе місце в історії ранньої бронзової доби Північної України у зв’язку з тим, що її носіїв відносять до однієї з груп давніх індоєвропейців — предків слов’ян, балтів та германців. Вони набувають ще більшої ваги тому, що їх дослідження, особливо пам’яток раннього етапу, можуть вказати спільність, з якої вони виникли і тим самим вплинути на розв’язання індоєвропейської проблеми. Найчастіше поховання раннього етапу впущені до курганів з основними похованнями ямної культури. Тому виявлення нових поховань цього періоду, а тим більше з речами та ще й основних у кургані, є вагомим поповненням фактологічних даних. Саме два таких і були досліджені автором на Черкащині.