Десятирічний досвід комплексного лікування хворих на недрібноклітинний рак легені ІІІА стадії - Суховерша, О.А. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2005)
Резюме. Наведено результати комплексного лікування з включенням індукційної хіміотерапії (ІХТ) 90 хворих на недрібноклітинний рак легені (НДРЛ) ІІІА стадії. Після ІХТ (2 курси за схемою ЕР) у 48 (53,3%) хворих відзначено об’єктивний ефект. В основній групі радикальну операцію виконано 64 (71,1%) хворим, летальність становила 2,2%. У контрольній групі, до якої увійшли 60 пацієнтів, котрим не проводили ІХТ, радикальну операцію провели 33 (55%) із них, при цьому летальність становила 5%. Під впливом ІХТ у пухлині відзначали патоморфоз: 0–I ступеня — в 21,1%, I–II ступеня — в 48,9%, II–III ступеня — в 25,5%, III–IV ступеня — в 4,4% випадків, причому в низькодиференційованих пухлинах ступінь пошкодження був вищим. ІХТ зумовлювала зниження експресії PCNA, р53(wT), Всl-2 в пухлині та межистінних метастазах. Медіана виживаності у хворих основної групи становила 24,8 міс, контрольної — 14,8 міс; у пацієнтів, яким виконали радикальні операції, — відповідно 32,6 і 16,5 міс. Одно- і дворічна виживаність в основній групі становила 78,5 і 41,5% відповідно, у контрольній — 40,7 і 14,8%. Місцевий рецидив відзначали у 3 (4,7%) хворих основної та 4 (12,1%) — контрольної групи. Таким чином, ІХТ із включенням препаратів платини ефективно поліпшує безпосередні й віддалені результати лікування пацієнтів з НДРЛ ІІІА стадії, не підвищує ризику виникнення періопераційних ускладнень, летальності, може слугувати моделлю для вивчення молекулярної біології НДРЛ.