И. М. Дьяконов Пути истории. От древнейшего человека до наших дней.— М.: Восточная литература, 1994.— 383 с. - Толочко, О.П. (Археологія, 1995)
Зміст цієї книги не цілком відповідає її титулу. Її названо «Шляхи Історії», але власне «шляхів» тут немає. Книга, у повній відповідності з авторським твердженням у передмові, являє собою «начерк всесвітньої історії», але історії, цілком твердо укладеної в жорсткі теоретичні рамки авторської концепції. Історія людства, за І. М. Дьяконовим, проходить вісім «фаз», від «первісної» до «посткапіталістичної» «со вполне определенными механизмами фазовых переходов». Історія в цій книзі не розвивається власними шляхами, а розсортована на розряди і підрозряди, розфасована на «фази» і подана до столу з прикріпленими етикетками.
Книгу, проте, варто прочитати, навіть у тому випадку, коли виявиться, що вона не справила того враження, на яке сподівався автор. Попри чітко заявлену концепцію, вона еклектична, місцями надто суперечлива, а подеколи відверто нудна. Книга претендує на те, щоб подати принципово нове розуміння історії людства, її рушійних сил, періодизації тощо.