Особливості структури хітозану, модифікованого каліксареновими макроциклами - Рябов, С.В.; Кобилінський, С.М.; Штомпель, В.І.; Керча, Ю.Ю.; Бойко, В.І. (Доповіді НАН України, 2010)
Синтезовано похiднi хiтозану, модифiкованого калiксареновими макроциклами, та вивчено їх сорбцiйнi характеристики вiдносно n-нiтрофенолу, фенолу й iонiв свинцю. Отриманi похiднi хiтозану з прищепленими калiксареновими фрагментами було дослiджено методами ширококутового та малокутового розсiювання рентгенiвських променiв, IЧ спектроскопiєю та елементним аналiзом. The derivatives of chitosan modified by calixarene dichloroanhydride have been synthesized and their sorption properties towards p-nitrophenol, phenol, and Pb²^+ ions have been studied. The obtained calixarene-containing compounds are investigated by the wide-angle and small-angle x-ray structural analysis (WAXS and SAXS), IR spectroscopy, and elemental analysis.