Система гадания "И Цзин" и ее возможные параллели в степных культурах - Акулов, А.Г. (Археологія, 1996)
В настоящее время стали известны многие исторические сведения и археологические факты, относящиеся к различным древним гадательным системам. В статье дается сопоставление материалов китайской системы гадания «И Цзин» и археологических артефактов культур эпохи бронзы Украины. Дана стаття є спробою відповісти на запитання про походження давнього китайського гадання, описаного в «І Цзін», зіставляючи його систему з різними археологічними фактами та історичними свідченнями, що належать до Євразійських степових культур. На підставі цих зіставлень гіпотетично реконструюється давня система гадання, яка існувала за доби бронзи у цих культурах, та була запозичена китайцями у добу пізньої Шан -- ранньої Чжоу (кінець ІІ тис, до н. е.). Це дає можливість під новим кутом зору розглядати багато археологічних знахідок (набори гадальних кісток, астрагалів), добре відомих археологам. The paper is an attempt to answer the question on the roots of ancient Chinese fortune-telling described in «I-Tszin» by comparing its system with various archaeological findings and historical data referring to Eurasian steppe cultures. Proceeding from these comparisons the old system of fortune-telling which existed in the epoch of bronze in those cultures and was adopted by the Chinese in the time between late Shan and early Chjou (the end of the second-millennium В.С.) is reconstructed hypothetically. It gives possibility to consider many archaeological findings (kits of fortune-telling, astragali) well-known to archaeologists in the new aspect.