Нова епіграфічна знахідка з Березані - Назаров, В.В. (Археологія, 1996)
Присвячення Ахіллу Понтарху становлять досить численну та добре вивчену групу лапідарних написів Ольвійського регіону. Більшість з них походять з о-ва Березань. Завдяки багаторічним систематичним розкопкам Березанського поселення колекція присвят Ахіллу Понтарху поповнювалась відносно регулярно. Ця тенденція зберігається і тепер, про що свідчать знахідки у 1988--1989 рр. трьох пам'яток розглядуваної групи, одна з яких містить унікальне віршоване присвячення Ахіллу. Тим часом, певний інтерес становлять нові знахідки звичайних написів та навіть їх фрагментів -- те, що прийнято називати «епіграфічними дрібницями». У будь-якому разі їх публікація є необхідною, зважаючи на глобальне завдання, давно поставлене в галузі ольвійської епіграфіки -- видання корпусу написів.
Саме такого роду пам'ятка є предметом, що розглядається у цій замітці. Це -- фрагмент мармурової плитки з залишками грецького напису, знайденого під час розкопок на Березані у 1994 р.