Винокур С.І., Телегін Д.Я. Археологія України.— Київ: Вища школа, 1994.— 318 с. - Приходнюк, О.М. (Археологія, 1996)
Праця підготовлена відомими дослідниками-археологами України і затверджена Міністерством освіти України як навчальний посібник для студентів історичних факультетів університетів і педагогічних інститутів. Автори книги поставили за мету навчити студентів у світі старожитностей бачити об'єкт для вивчення господарства, побуту, культури, історії племен і народів, що жили в минулому, використовувати аналіз конкретних археологічних матеріалів для історичних узагальнень.
Вихід посібника для вузів «Археологія України» є помітним явищем у науковому і культурному житті країни. Матеріали книги можуть бути використані і в просвітницькій роботі, середніх спеціальних учбових закладах, а також, безперечно, в школах. Кожний конкретний крок щодо підготовки посібників, підручників з історії та археології буде сприяти подальшому процесу національного відродження в Україні.