Молекули адгезії та їх значення при розвитку злоякісних пухлин - Рябцева, О.Д.; Лук’янова, Н.Ю.; Чехун, В.Ф.; Поліщук, Л.З. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2011)
Узагальнено дані літератури щодо значення молекул адгезії (А) у патогенезі злоякісних новоутворень. Розглянуті структура і функції цих молекул, механізми порушення А при злоякісному рості. Відзначено роль змін А у метастазуванні і проявах гетерогенності пухлин за метастатичним потенціалом. Охарактеризовані CD44 і СD24 як потенційні маркери ракової стовбурової клітини. Констатовано, що дослідження адгезійних молекул є відправною точкою для вивчення ролі змін міжклітинних зв’язків у прогресії злоякісних пухлин, епітеліально-мезенхімальному і мезенхімально- епітеліальному переходах, а також для характеристики інвазивного та метастатичного фенотипів пухлинних клітин та для розробки нових терапевтичних підходів. Ключові слова: молекули
адгезії, CD44, CD24,
Е-кадгерин, катеніни, інвазія,
метастазування, епітеліально-
мезенхімальний перехід,
мезенхімально-епітеліальний
перехід, ракові стовбурові клітини. The literature data of importance of adhesion molecules (A) in cancer pathogenesis are summarized. The structure and function of these molecules, the mechanisms of disorder of adhesion under cancer growth is discussed. The role of adhesion changes in metastasis and manifestation of tumor heterogeneity according to metastasis potential is mentioned. CD44 and CD24 as potential markers of cancer stem cells are characterized. The research of adhesion molecules is starting point for study of inter-cell communication changes in cancer progression, epithelial-mesenchymal and mesenchymalepithelial transition, for characteristic of invasive and metastatic phenotypes of cancer cells and investigations of new therapeutic approaches. Key Words: adhesion molecules, CD44, CD24, E-cadherin, catenins, invasion, metastasis, epithelial-mesenchymal transition, mesenchymalepithelial transition, cancer stem cells.