Походження людини та заселення України - Залізняк, Л.Л. (Археологія, 1996)
Стаття висвітлює проблему походження людини або антропогенези, яка почала досліджуватися науковцями досить пізно. Її вирішення довго блокувалося церквою, яка стверджувала, що людину створив бог за своєю подобою кілька тисячів років тому.
За ХХ ст. наука зробила величезний крок уперед у розумінні проблеми походження людини та становлення суспільства. Передумовою цьому були видатні відкриття палеоантропологів та археологів на півдні Євразії і особливо в Африці.