Вплив іонів натрію на електрохімічне відновлення тіосульфатних комплексів срібла з водно-диметилформамідного розчину - Стезерянський, Е.А.; Гурьянова-Доскоч, І.О.; Омельчук, А.О. (Доповіді НАН України, 2010)
Методом обертового дискового електрода вивчено електрохiмiчне вiдновлення тiосульфатних комплексiв срiбла Ag(S2O3)³ˉ2 (Ag : S2O3 = 1 : 25) з рiзним вмiстом iонiв натрiю зi змiшаних водно-диметилформамiдних розчинiв. Встановлено, що реакцiї переносу електрона передує хiмiчна реакцiя асоцiацiї катiонiв натрiю з комплексним анiоном Ag(S2O3)³ˉ2 , швидкiсть якої залежить вiд концентрацiї iонiв натрiю. Процес вiдновлення проходить в кiнетичному режимi. Електрохiмiчно активним комплексом при вiдновленнi тiосульфатних комплексiв срiбла є зовнiшньосферний асоцiат — iонна пара NaAg(S2O3)²ˉ2 . The electrochemical reduction of silver thiosulfate complexes Ag(S2O3)³ˉ2 (Ag : S2O3-1 : 25) with different contents of sodium ions from mixed water-dimethylformamide solutions has been studied by the rotating disk electrode method. It has been found that the electron-transfer reaction is preceded by a chemical reaction, the rate of which depends on the sodium ion concentration. The reduction process occurs under kinetic conditions; the electrochemical active complex in the reduction of silver thiosulfate complexes is an outer-sphere associate (ion pair) NaAg(S2O3)²ˉ2 .