Комплексне ультразвукове дослідження в оцінці ефективності лікування хворих із саркомами м’яких тканин - Головко, Т.С. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2005)
Резюме. Робота присвячена аналізу акустичних змін та особливостей васкуляризації пухлин у хворих із саркомою м’яких тканин (СМТ) різних морфологічних типів при проведенні неоад’ювантної хіміотерапії (ХТ). Комплексне ехографічне дослідження, що поєднувало традиційне ультразвукове, кольорове та енергетичне допплєрівське картування, було застосовано у 262 хворих на СМТ, в тому числі у 42 дітей віком до 15 років. 159 хворим проводили неоад’ювантну ХТ. Порівняно результати ультразвукових та морфологічних досліджень, систематизовано акустичні ознаки, особливості васкуляризації пухлини та її відповіді на неоад’ювантну ХТ. Зроблено висновки, що особливості васкуляризації пухлини значно впливають на клінічний перебіг СМТ. При зникненні внутрішньопухлинних судинних сигналів під час лікування ріст СМТ гальмується, клінічні ознаки хвороби мінімізуються або стабілізуються, що збігається з періодом ремісії.

Ключові слова: саркома м’яких тканин, діти, дорослі хворі, комплексне ультразвукове дослідження, васкуляризація пухлини, неоад’ювантна хіміотерапія. Summary. The paper analyzes acoustic changes and specifics of the vascularization observed in soft-tissue sarcomas (STS) of varying morphological types treated with neoadjuvant chemotherapy (CT). A comprehensive ultrasonographic examination in which traditional ultrasound examination was combined with color and energy Doppler mapping was applied to 262 STS patients, including 42 patients between 0 and 15 years of age. Out of this number, 159 patients were given neoadjuvant CT. Ultrasound and morphological findings are compared. Acoustic indicators as well as specifics of the tumor vascularization and tumor responses to neoadjuvant CT are classified. It is concluded that specifics of the tumor vascularization plays an important role in the clinical course of STS. When intratumor vessel signals disappear as a result of treatment, STS growth slows down and clinical signs of the disease minimize or stabilize, which coincides with the period of remission.

Key Words: soft-tissue sarcoma, children, adult patients, comprehensive ultrasonography, tumor vascularization, neoadjuvant chemotherapy.