Підтримка кровотворення аутологічними стовбуровими клітинами при лікуванні дітей із рефрактерними солідними пухлинами - Павлик, С.В.; Климнюк, Г.І.; Балицька, О.В.; Шайда, О.В.; Кобись, В.Л.; Жукова, В.М. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2005)
Резюме. Мета роботи — визначити доцільність використання методу підтримки гемопоезу стовбуровими клітинами периферичної крові (СКПК) при проведенні високодозової поліхіміотерапії (ПХТ). З 2002 до квітня 2005 р. проведено 26 блоків ПХТ з підтримкою гемопоезу СКПК у 13 хворих. У 5 із 17 хворих діагностували нейробластому, у 3 — саркому м’яких тканин, у 4 — саркому Юїнга, в 1 — тератобластому та в 1 — остеогенну саркому. З 17 хворих в даний час живі 12. Повна ремісія відзначена у 8 з них, рецидив — у 4. Померли від прогресування пухлинного процесу 3, 2 — від ускладнень, пов’язаних із лікуванням. Загальна виживаність в описаній групі хворих становить 69%, повна ремісія на даний час зафіксована у 38% пацієнтів, кількість ускладнень не перевищувала такої при будь-якій salvage-терапії. За попередніми даними застосування підтримки гемопоезу СКПК під час проведення salvage-терапії при лікуванні солідних пухлин у дітей є доцільним, ефективним та безпечним.

Ключові слова: солідні новоутворення у дітей, високодозова хіміотерапія, стовбурові клітини периферичної крові. Summary. The study was aimed to define the appropriateness of using the methods supporting haematogenesis with peripheral blood stem cells (PBSC) in high-dose polychemotherapy (PCT). Between 2002 and April 2005, 21 blocks of PCT with PBSC support were performed in 13 patients, including 4 patients with neuroblastoma, 3 with soft-tissue sarcoma, 3 with Ewing’s sarcoma, 1 with nephroblastoma, 1 with teratoblastoma, and 1 with osteogenous sarcoma. Out of 13 patients, 9 are still alive now, including 5 patients with full remission and 4 patients with relapse. Three patients died as a result of tumor progression and 1 patient died for reasons associated with treatment. No one death occurred as a result of the procedure. Total survival rate in this group of patients is 69%; 38% patients are in full remission; the number of complications is comparable with any salvage therapy. According to preliminary data, supporting of haematogenesis with peripheral blood stem cells during a salvage therapy in the treatment of solid tumors in children is appropriate, efficient, and safe approach.

Key Words: solid neoplasm in children, high-dose chemotherapy, peripheral blood stem cells.