Порівняльний аналіз цитотоксичності вуглецевих нанотрубок - Ременяк, О.В.; Прилуцька, С.В.; Прилуцький, Ю.І.; Матишевська, О.П. (Доповіді НАН України, 2010)
Встановлено, що вуглецевi нанотрубки залежно вiд їх типу та концентрацiї в середовищi iнкубацiї прискорюють процеси гемолiзу еритроцитiв щура та знижують життєздатнiсть клiтин за умов in vitro. Показано, що одностiннi вуглецевi нанотрубки в концентрацiї ≥ 0,5 мг/мл, а багатостiннi в концентрацiї ≥ 0,1 мг/мл спричиняють токсичну дiю на тимоцити та клiтини лейкозу L1210, яка має часо- та дозозалежний характер. We show that CNTs, depending on their type and concentrations in the incubation medium, accelerate the rat erythrocyte haemolysis and decrease the cells viability in vitro. SWCNTs at the concentration ≥ 0.5 mg/ml and MWCNTs at the concentration ≥ 0.1 mg/ml exhibit toxic effects on thymocytes and cells of leukemia L1210 which have time- and dose-dependent character.