Сьогодення та перспективи створення наносистем спрямованої доставки лікарських препаратів до пухлинних клітин - Налєскіна, Л.А.; Бородай, Н.В.; Чехун, В.Ф. (2009)
Резюме. Необхідність пошуку нових підходів до лікування онкологічних хворих зумовлена високою токсичністю протипухлинних препаратів та резистентністю пухлин до їх дії. Перспективним є створення нанокомпозитів спрямованої доставки лікарських засобів до пухлинних клітин з використанням наноферомагнетиків та ліпосомальних носіїв. Обговорюються вимоги до керованих зовнішнім магнітним полем наносистем та труднощі, які виникають при конструюванні їх складових: феромагнетиків і ліпосомальних наносистем. Висвітлено роль і перші досягнення фундаментальних досліджень як важливий крок на шляху до створення лікарських наноконструкцій. Окреслено коло перспективних напрямків удосконалення наносистем спрямованої доставки протипухлинних препаратів до мішені та очікувані переваги при їх впровадженні. Ключові слова: лікарська резистентність пухлин, нанокомпозити, феромагнетики, магнітне поле, ліпосоми, спрямована доставка лікарських препаратів. Summary. The search for the new approaches in cancer therapy is of high importance taking into account the high toxicity of the existing cancer treatment modalities and the resistance of cancer cells to chemotherapeutic agents. The nanocompositions based on nanoferromagnetics and liposomal carriers may be advantageous for the targeted delivery of drugs to cancer cells. The requirements for the nanosystems managed by the external magnetic field and the problems pertaining to the design of nanosystems comprising nanoferromagnetics and liposomal carriers are discussed. The role and the first achievements of the fundamental research as the important step towards the development of the novel medicinal nanoconstructs are elucidated. The outlooks of the improvement of the nanosystems for the targeted delivery of drugs to cancer cells as well as the advantages of their use are considered Key Words: tumor, drug resistance, nanosystems, ferromagnetics, liposomes, magnetic field, targeted delivery of drugs.