Аналіз генотоксичності наночастинок золота методом лужного гель-електрофорезу ізольованих еукаріотичних клітин - Дибкова, С.М.; Рєзніченко, Л.С.; Грузіна, Т.Г.; Шпильова, С.І.; Ульберг, З.Р.; Чехун, В.Ф. (Доповіді НАН України, 2010)
Методом лужного гель-електрофорезу iзольованих клiтин (метод “ДНК-комет”) дослiджено генотоксичнiсть наночастинок золота рiзного розмiру та в рiзнiй концентрацiїна еукарiотичних пухлинних клiтинах (культура U937) та лейкоцитах кровi людини. Встановлено, що в умовах in vitro наночастинки розмiром 10 та 20 нм є генотоксичними щодо вивчених еукарiотичних клiтин, а наночастинки розмiром 30 та 45 нм не виявляють генотоксичних властивостей до цих клiтин навiть в тестах з метаболiчною активацiєю. Визначено бiобезпечнi розмiри наночастинок золота для їх використання як носiїв протипухлинних препаратiв у нанобiотехнологiях цiльової терапiї. Genotoxicity of gold nanoparticles (10–45 nm) for tumor cells (human hystiocytic lymphoma cell line U937) and blood leucocytes is investigated by comet-assay method. It is shown that 10-nm and 20-nm gold nanoparticles but not 30-nm and 45-nm ones possess genotoxic properties for eukaryotic cells. These data are confirmed by the metabolic activation test. The obtained results allow us to define the biosafe sizes of gold nanoparticles for their subsequent use as carriers of antineoplastic preparations in target therapy.