Агрегация катионных каликсаренов в водном растворе и влияние агрегатов на кислотно-основное равновесие индикаторов - Мчедлов-Петросян, Н.О.; Богданова, Л.Н.; Родик, Р.В.; Водолазкая, Н.А.; Кутузова, Л.В.; Кальченко, В.И. (Доповіді НАН України, 2010)
Агрегацiю амфiфiльних холiнових похiдних калiкс[4,6]арену у водних розчинах було дослiджено з використанням iндикаторних барвникiв i методу динамiчного розсiювання свiтла. Зсув максимумiв смуг поглинання та значень pKa барвникiв у присутностi амфiфiльних калiксаренiв є аналогiчним до ефектiв, зареєстрованих у присутностi мiцел катiонних ПАР. The aggregation of amphiphilic choline derivatives of calix [4, 6]arene in water is examined by using indicator dyes and the dynamic light scattering method. The shifts of absorption maxima and pKa values of dyes in the presence of amphiphilic calixarenes resemble those registered in the presence of cationic surfactant micelles.