С.М. Бібіков і українська археологія - Толочко, П.П. (Археологія, 1996)
Справжнє усвідомлення місця і ролі вченого у розвитку науки наступає, як правило, лише після закінчення його земного буття. Тільки тепер настає час неупереджених оцінок з позиції вічності, коли єдиним критерієм у підході до зробленого людиною є правда. А ще справедливість, якої так не вистачає сучасникам, обтяженим нерідко дрібним і суєтним. Час дійсно найсправедливіший суддя, який все i всіх розставляє по своїх місцях.
Близько 60 років С.М. Бібіков віддав служінню археології, лишивши в ній глибокий і неповторний слід.
Стаття висвітлює надзвичайно важливий внесок С.М. Бiбікова у розвиток археології, проблеми і відкриття, які зроблені вченим.