О некоторых культовых предметах из поселения Нагорное ІІ (Болград-Алдень ІІ) - Рындюк, Н.В.; Скакун, Н.Н. (Археологія, 1996)
Статья посвящена введению в научный оборот группы глиняных изделий, относящихся к культовым предметам и происходящих из гумельницкого поселения Нагорное II. Із розкопок 1983--1988 рр. гумельницького горизонту багатошарового поселення Нагорне II (берег оз. Kaгул, Нижнє Подунав'я) походить колекція глиняних предметів (10 екз.), що складають п'ять груп: 1) фрагмент моделі житла (7); 2) два мініатюрних вівтарики з зображенням дерев і фрагмент круглого «столика-вівтарика»; 3) мініатюрні посудини і покришки — 11 екз.; 4) «фалічне» зображення; 5) «фішки». За аналогіями з відомими знахідками із енеолітичних пам'яток Балкано-Дунайського регіону ці речі можна вважати культовими. Окрім них, в Нагорному II, зібрано велику колекцію антропоморфної пластики і ромбоподібних амулетів (понад 40 екз.). Знахідки походять з усієї площі поселення, і, незважаючи на те, що частину з них було знайдено у ямах, не дозволяють визначити у Нагорному II «культове місце». Collection of earthenware things (19 items) results from the excavation of the Gumeinitsa horizon of the multilayer settlement near Nagornoe II (a bank of the Kagul lake, the lower reaches of the Danube). It consists of five groups: 1) fragment of a dwelling model (?); 2) two diminutive altars with trees’ representations and a fragment of a round «table-little altar»; 3) diminutive vessels and lids — 11 items; 4) «phallic» representation; 5) «counters». They may be referred to religious things by analogy with known findings from the Eneolithic monuments of the Balkan—Danube Region. Apart from these, a large collection of anthropoid plastics and rhomb-like amulets (more than 40 items) is picked in Nagornoye П. Findings were made over the whole square of the settlement. Thus, despite revealing some part of them in pits, it is impossible now to single out any special «religious» place.