Натурные исследования растекания тонкой искусственной пленки на морской поверхности - Иванов, В.А.; Малиновский, В.В.; Кориненко, А.Е. (Доповіді НАН України, 2010)
Представлено результати натурних дослiджень розтiкання тонкої поверхневої плiвки на морськiй поверхнi. Експерименти виконувалися в районi океанографiчної платформи в широкому дiапазонi швидкостей вiтру та параметрiв вiтрового хвилювання. Було встановлено, що швидкiсть розтiкання збiльшується з посиленням швидкостi вiтру. При малих вiтрах розтiкання визначається рiзницею коефiцiєнтiв поверхневого натягу “вода — плiвка”. Вплив довгих хвиль на процес розтiкання плiвок не виявлено. The results of the field study of a thin surface oil film spreading on the sea surface are presented. The experiments were carried out in the vicinity of the Black Sea Platform in a wide range of wind and wave conditions. It is found that the spreading rate increases with the wind speed. At low winds, the subsurface tension difference “film — water” is the only parameter which governs the film spreading. Our data reveal no impact of a swell on the film spreading.