Металлография и изучение древнейшего металлообрабатывающего производства (эпоха энеолита) - Рындина, Н.В.; Равич, И.Г. (Археологія, 1996)
В статье приведены данные результатов металлографических анализов материалов из энеолитических памятников второй половины ІV тыс. до н.э. Балкано-Карпатской металлургической провинции. У результаті металографічного аналізу найдавнішого металу Південно-Східної Європи вдалося не тільки обґрунтувати феноменально високий рівень місцевого виробництва, але і показати складні форми його соціальної організації. У продукції майстрів Балкано-Карпатської металургійної провінції виділяються дві групи, що різняться як набором виробів, так і технологією їх обробки. На думку автора це могло б відображати наявність в системі місцевої металообробки двох різних за рівнем технологічної культури структурних осередків виробництва: кланової та індивідуально-сімейної. As a result of a metallographical analysis of the most ancient metal of South-Eastern Europe, it managed not only to base a phenomenon of the high level of local production; but also to show complicated forms of its social organization. Two groups, distinguished both in the article set, and in their working method, are singled out among the output of foremen in the Balkan-Carpathian metallurgical province. In the authors’ mind, it might reflect the presence of two structural production centers with different levels of the technological culture (of a clan and an individual family) in the system of local metalworking.