Глубинное развитие Припятского прогиба в девоне - Усенко, О.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Зiставленння глибинного розвитку Днiпровсько-Донецької западини та Прип’ятського прогину показало, что в девонi магматизм кожного басейну був пов’язаний з астеносферою, покрiвля якої розташовувалась на рiзних рiвнях. При визначеннi складу флюїдiв, якi брали участь в дифференцiацiї розплавiв Прип’ятського прогину, зроблено висновок, що джерелом ексгаляцiйної частини осадiв була астеносфера. The comparison of the deep developments of the Dnieper-Donets Depression and the Pripyat Trough in the Devonian period showed that the magmatism of each basin is related to the astenosphere, whose roof was disposed on different levels. Determination of the composition of volatites participating in the differentiation of melts of the Pripyat Trough, results in the conclusion that the source of exhalation is the astenosphere.