До 60-річчя Станіслава Никифоровича Братченка (Археологія, 1996)
С. Н. Братченко народився 9 вересня 1936 р. в м. Червоний Промінь на Луганщині у сім'ї простих робітників, колишніх селян, біженців у Донбас із Таганрозької округи внаслідок голодомору. Після закінчення школи поступив до історичного факультету Ростовського державного університету. Невдовзі він переходить на археологічне відділення Ленінградського університету. У 1959 р. після захисту диплому С. Н. Братченко працює науковим співробітником і завідувачем музею «Танаїс», філіалу Ростовського обласного музею краєзнавства, проводить перші самостійні розкопки і розвідки археологічних пам'ятників у пониззі Дону та Маничу.
Чинне місце у роботах дослідника посідають проблеми такого яскравого та самобутнього угруповання посткатакомбного часу як культура багатопружкової кераміки. Завдяки їй українським археологам вдалося ввести істотні корективи у традиційну тричасну періодизацію бронзової доби, що існувала ще за часів В. O. Городцова.
У нинішній час С. Н. Братченко є старшим науковим співробітником відділу первісної археології НАН України. Ним підготовлені до друку дві монографії, виходу яких чекають фахівці у галузі археології епохи бронзи. Численні учні та послідовники С. Н. Братченка зичать ювілярові міцного здоров'я, подальших успіхів в улюбленій справі.