H2O2-зависимая экспрессия митохондриального пероксиредоксина и его роль в реакции клеток культуры ткани Arabidopsis thaliana при действии полиэтиленгликоля и оксидативного стресса - Жадько, С.И. (Доповіді НАН України, 2010)
У клiтинах культури тканини Arabidopsis thaliana при дiї осмотичного та оксидативного стресiв у першi хвилини впливу вiдбувається утворення H2O2, яке спричиняє H2O2-залежне збiльшення експресiї гена мiтохондрiального пероксиредоксину, антиоксидантної активностi та пiдвищення загальної стiйкостi клiтин до розвитку оксидативної деструкцiї. Раннє стресорне збiльшення експресiї гена мiтохондрiального пероксиредоксину вказує на можливе формування H2O2-iндукованого редокс-сигналу саме в мiтохондрiях. In Arabidopsis thaliana tissue culture cells under osmotic and oxidative stresses in the first minutes of impact takes place the early increase in the H2O2 content, which leads to the H2O2-dependent increase of mitochondrial peroxiredoxin gene expression, AO activity, and general cell resistance to the development of oxidative destruction. The early stress increase of mitochondrial peroxiredoxin gene expression indicates a possible formation of the H2O2-induced redox signal just in mitochondria.