Ефекти дії помірного водного дефіциту на вміст іонів кальцію в клітинах листків Sium latifolium L. - Недуха, О.М. (Доповіді НАН України, 2010)
Методом лазерно-конфокальної мiкроскопiї вперше дослiджено розподiл та змiни вiдносного вмiсту Ca²^+ у клiтинних оболонках епiдерми та органелах клiтин мезофiлу листкiв Sium latifolium на стадiї бутонiзацiї та плодоношення. Встановлено, що вiдносний вмiст Ca²^+ у клiтинах змiнюється залежно вiд стадiї розвитку рослин та умов їх зростання. За помiрного водного дефiциту на стадiї бутонiзацiї рослин вмiст Ca²^+ збiльшується в хлоропластах i ядрах мезофiлу та клiтинних оболонках верхньої епiдерми, а на стадiї плодоношення — знижується в хлоропластах i цитоплазмi клiтин мезофiлу та клiтинних оболонках епiдерми. Зроблено припущення, що змiни вiдносного вмiсту Ca²^+ у клiтинах листкiв вiдiграють iстотну роль у адаптацiї рослин веху до помiрного водного дефiциту. The distribution and relative content of Ca²^+ in organelles, cytoplasm, cell walls of mesophyll, and cell walls of epidermis of Sium latifolium on the stages of flowering and seedling are first investigated. It is established that the relative content of ions Ca²^+ in cells is changed according to the growth stage and environmental conditions of plant. Moderate water deficit leads to an increase of the Ca²^+ content in chloroplasts and nuclei of mesophyll and in cell walls of adaxial epidermis of plants that were in the flowering stage. In the seedling stage, the water deficit leads to a decrease of the Ca²^+ content in chloroplasts and in cytoplasm of mesophyll cells and in cell walls of epidermis. The change of the calcium content in cells of S. latifolium leaves can help the essential role in adaptation of S. latifolium plant to moderate water deficit.