Гаврилюк Н.А. Скотоводство степной Скифии // Серия «Скифы: Экономика и история».— K., 1995.— Вып. 3.— 140 с. - Черненко, Є.В. (Археологія, 1996)
Інтерес до праці Н. А. Гаврилюк обумовлений перш за все тією обставиною, що вона значною мірою побудована на широкому використанні нового (повною мірою не опублікованого) матеріалу, що характеризує розвиток скотарства Скіфії. Вона є певним підсумком її багаторічних польових та кабінетних досліджень. В ній із значною повнотою використані матеріали археологічних досліджень скіфологів кількох поколінь, досягнення фахівців з екології, ботаніки, географії, палеозоології та етнографії. Головна увага автора зосереджена на ретельному аналізі та узагальненні наявного археологічного матеріалу в контексті учасних поглядів на історію суспільств номадів, яким присвячені фундаментальні праці Г. Е. Маркова та його школи, Л. М. Гумільова, С. І. Плетньової та багатьох інших.