Рівень прозапальних цитокінів у сироватці крові щурів за умов експериментального цукрового діабету 2 типу - Галенова, Т.І.; Конопельнюк, В.В.; Кот, Л.І.; Богданова, О.В.; Остапченко, Л.І. (Доповіді НАН України, 2010)
У сироватцi кровi щурiв за умов експериментальної моделi цукрового дiабету (ЦД) 2 типу визначено показники вуглеводневого та лiпiдного обмiнiв, а також вмiст фактора некрозу пухлин-α та iнтерферону-γ. Встановлено пiдвищення вмiсту глюкози, триглiцеридiв, вiльних жирних кислот, а також розвиток iнсулiнорезистентностi у дослiдних тварин. У тварин з експериментальною моделлю ЦД 2 типу виявлено пiдвищений вмiст фактора некрозу пухлин-α, однак знижений рiвень iнтерферону-γ. The parameters of carbohydrate and lipid metabolism and the contents of tumor necrosis factor-α and interferon-γ in serum of rats under experimental conditions of type 2 diabetes mellitus (DM) are determined. The increased levels of glucose, triglycerides, and free fatty acids and the development of an insulin resistant state in experimental animals are established. The high tumor necrosis factor-α content, but a low interferon-γ level, are shown in animals with the experimental model of type 2 DM.