Новый христианский памятник из некрополя Херсонеса у Карантинной бухты - Созник, В.В.; Туровский, Е.Я.; Иванов, А.В. (Археологія, 1997)
Публикация посвящена находке нового раннехристианского памятника — плиты с двусторонним изображением и греческими подписями, происходящей из некрополя Херсонеса. Публікація присвячена новій ранньохристиянській пам’ятці з некрополя Херсонеса. Пам’ятка є стелою прямокутної форми з заокругленим верхом, з обох боків якої розміщені зображення з написами. Ймовірно, спочатку стела була анепіграфічною й мала тільки зображення чотирьохпелюсткової розетки або хреста в колі. Датується це зображення V — кінцем IV ст. н. е. Внаслідок повторного використання стели як надгробного пам’ятника, на зворотному боці був викарбуваний хрест видовжених пропорцій з християнською формулою на кінцях. Зверху розміщена епітафія, особливості палеографії якої дозволяють датувати пам’ятку V—VI ст. н. е. This paper is devoted to a new early Christian relic from the Chersonese necropolis. The relic looks like a rectangular stele with a rounded top. On both sides of the stele, there are pictures with inscriptions. It is quite possible that at first, that stele was anepigraphic one with only a picture of a four-petal rosette or a cross in a circle. This picture is dated the 5th or late 4th century A. D. After the reuse of the stele as a tombstone the cross of longitudinal proportions with the Christian expression on its ends was imprinted on the reverse side. The epitaph is inscribed above. Certain features of the paleography permit dating the relic to the 5th—6th cent. A. D.