Посилення цитотоксичної дії таксолу щодо анапластичного раку щитоподібної залози γ-опроміненням - Пушкарьов, В.М.; Старенький, Д.В.; Саєнко, В.О.; Тронько, М.Д. (Доповіді НАН України, 2010)
Вивчали ефекти таксолу, γ-опромiнення та їх комбiнацiї на виживанiсть клiтин низькодиференцiйованого раку щитоподiбної залози та рiст ксенотрансплантованих пухлин, що походять з цих клiтин. Показано, що γ-опромiнення впливає на життєздатнiсть пухлинних клiтин неiстотно, а найбiльш ефективними є низькi (1–2 Гр) дози iонiзуючої радiацiї. У дослiдах in vivo опромiнення також не зупиняло рiст пухлин — спостерiгалося тiльки його гальмування. Таксол виявився значно ефективнiшим, а за комбiнованої дiї радiацiї та таксолу розмiр пухлин зменшувався до 0–0,3% вiд контролю. Таким чином, комбiноване застосування таксолу та низьких доз γ-опромiнення є перспективною стратегiєю для подальших доклiнiчних i клiнiчних дослiджень, що мають за мету розробку нових терапевтичних пiдходiв для лiкування недиференцiйованого раку щитоподiбної залози. The effects of Taxol, γ-irradiation, and their combination on the survival of undifferentiated thyroid cancer cells and the growth of xenograft tumors derived from these cells are studied. The effect of γ-irradiation on the cancer cells survival is not very significant, and most efficient turned out low (1–2 Gy) doses of ionizing radiation. In the in vivo experiments, irradiation also did not stop the growth of tumors — we observed the retardation of their growth only. Taxol occurred much more effective, and the combined action of radiation and the drug caused the decrease of tumor volume to 0–0.3% of control. Thus, the combination of Taxol and low doses of γ-irradiation is a promising strategy for further preclinical and clinical trials aimed at the development of new therapeutic approaches to the treatment of undifferentiated thyroid cancer.