Знахідка теракоти на античному поселенні Журавки-1 у Криму - Гаврилов, О.В. (Археологія, 1997)
У середині 70-х рр. на західній околиці села Журавки Кіровського району в Криму під час будівництва було знищено античне поселення, яке за знахідками амфорної кераміки датується V—II ст. до н. е. Воно займало досить велику територію, яка нині забудована. Присутній при початку будівництва геолог Е. М. Кальський зібрав на вищевказаній площі 75 амфорних клейм, кілька цілих ліпних горщиків та келихів, фрагменти різноманітного чорнолакового посуду та теракотову статуетку, а також багато відщепів, пластин, призматичних нуклеусів, скребків на пластинах та інших знарядь праці з кременю. Очевидно, тут же знаходилась стоянка кам’яного віку. Всі знайдені матеріали за винятком більшості амфорних клейм, знаходяться у приватній колекції Е. М. Кальського. Амфорні клейма оброблені Махньовою О. О. та передані до фондів Феодосійського краєзнавчого музею. Ці знахідки досить цікаві і заслуговують на окрему працю. У даній же публікації буде представлено лише теракоту, що рідко зустрічається на пам’ятках подібного типу.