Українсько-російський польовий археологічний семінар (с. Капітанове Луганської обл., ІЗ—14 липня 1995 р.) - Бровендер, Ю.М.; Отрощенко, В.В.; Пряхін, А.Д. (Археологія, 1997)
Українсько-російський польовий археологічний семінар «Доба бронзи Доно-Донецького регіону» відбувся у липні 1995 р. на базі розкопок поселень зрубної культури біля с. Капітанове Новоайдарського р-ну Луганської обл. (Україна). Розкопки поселень Капітанове 1 та Капітанове 2 здійснює від 1993 р. Центрально-Донецька експедиція при Інституті археології НАН України під керівництвом Ю. М. Бровендера. «Проблеми вивчення мідно-бронзового виробництва культури багатоваликової кераміки» всебічно висвітлені Л. А. Черних, яка дійшла висновку щодо кризових явищ у металообробному виробництві Північного Причорномор’я у перехідний період від середньої до пізньої бронзи. Більшість доповідей на семінарі охоплювала безпосередньо зрубну проблематику. В. В. Отрощенко (Київ) у своєму виступі «Шляхи обміну — шляхи міграцій» пов’язав функціонування давніх обмінних шляхів з культурогенетичними процесами на відповідних територіях. Зрубна культурно-історична спільнота не могла б скластися і розвиватися впродовж століть поза системою жвавих обмінних шляхів. Блок доповідей стосувався «граффіті» (термін, запропонований А. О. Білецьким) на посуді зрубної культурно-історичної спільноти.